joi, 4 iunie 2015

Urzica

Un alt articol de colecţie mă gândesc să fie unul referitor la o altă plantă de sezon - urzica.
Se spune că urzica schimbă sângele şi că după o iarnă grea în care organismul nu a primit chiar toate substanţele nutritive de care avea nevoie, o cură cu urzici ţinută primăvara poate face minuni. Aşadar, puteţi prepara supă-cremă de urzici cu hrean sau fără, mâncărică de urzici, budincă de orez cu urzici, piure de urzici, tocană de urzici, chifteluţe de urzici şi lista poate continua.
   ...
Urzica are valoroase proprietăţi diuretice. Extractele de urzică favorizează transferul acidului uric din ţesuturi în circulaţia sanguină şi cresc eliminarea acidului uric prin urină.

Există studii care sugerează că extractele din frunze de urzică au proprietăţi antialergice. În fitoterapia tradiţională se consideră că urzica are proprietăţi hemostatice, astringente, antidiareice, antiinflamatoare, cicatrizante, hipoglicemiante, antianemice şi remineralizante.



Urzica conţine substanţe proteice şi glucidice, steroli, ulei volatil, acid acetic, acid formic, vitaminele A, B2, C şi K, săruri minerale.
De asemenea, urzicile conţin histaminã, urme de acid formic şi o toxină încă incomplet identificată despre care se ştie totuşi că este responsabilă pentru efectul urticant la nivelul pielii.

Efectele benefice îşi găsesc aplicaţia terapeutică în afecţiunile metabolice, afecţiunile reumatismale, în special guta, precum şi în unele cazuri de litiază renală. Studiile ştiinţifice arată că extractele din rădăcină de urzică au efecte favorabile în hipertrofia benignă de prostată şi afecţiuni alergice cum ar fi de exemplu rinita alergică.

În medicina tradiţională, preparatele din urzică sunt recomandate în afecţiuni cum ar fi plăgile atone, ulcerele varicoase sau hemoroizii.


Ceaiul de urzică este renumit pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii încă din cele mai vechi timpuri. În trecut, oamenii foloseau ceaiul de urzică pentru calităţile sale digestive, expectorante, antiparazitare şi detofixiante.

Urzica poate fi consumată sub formă de salată sau în supe sau se pot prepara tincturi şi capsule eficiente în tratamentul homeopat al diferitelor afecţiuni.


O cură cu ceai de urzică durează o lună de zile, de preferinţă la începutul primăverii şi se consumă câte două-trei căni de ceai zilnic. Mai puteţi face şi o cură cu suc de urzică, obţinut foarte simplu din frunze de urzică pe care le daţi prin maşina de tocat carne şi apoi consumaţi sucul vreme de o lună, câte două linguri pe zi. Tinctura de urzică este şi ea un preparat foarte important ce se prepară din rădăcină sau frunze de urzică fie toamna, fie primăvara. De asemenea, tinctura de urzică poate fi găsită şi la farmaciile naturiste şi plafaruri şi se recomandă o cură de două săptămâni, vreme în care se consumă câte 25 de picături dizolvate în apă sau ceai, de trei ori pe zi, inainte de masă. De asemenea, tinctura de urzică mai poate fi folosită şi ca aplicaţii externe pentru a dezinfecta rănile. Siropul de urzică se obţine din amestecarea plantei tocate cu miere, pusă la borcan vreme de 30 de zile la macerat, după care se filtrează.

Ce tratează urzica?
Anemia este una din principalele afecţiuni pe care urzica o previne şi o tratează. Datorită conţinutului bogat în fier (dacă faceţi un ceai mai concentrat veţi putea observa deasupra un lichid foarte lucios 
care reprezintă acumularea de fier din plantă), aceasta tratează cu succes anemia. 
Se recomandă o cură cu ceai de urzică vreme de o lună de zile. 
Urzica are proprietăţi antianemice, remineralizante, hemostatice şi 
echilibrează sistemul de apărare al organismului, sistemul imunitar şi luptă împotriva anemiei.
Diabetul este una din cele mai comune boli care acum se răspândeşte pe tot globul 
datorită stilului de viaţă nesănătos şi a aditivilor alimentari pe care îi găsim în mâncare şi nu numai. 
Dar urzica are proprietatea de a scade glicemia şi de a preveni diabetul, dar şi de a trata diabetul.
În această afecţiune se recomandă consumul sucului proaspăt de urzică vreme de trei luni, cu două linguri de suc pe zi.
 Bolile de inimă şi alergiile sunt de asemenea tratate cu ajutorul curei cu urzică. 
Infuzia de urzică şi tinctura de urzică sunt recomandate pentru combaterea tensiunii arteriale 
şi a trahicardiilor. Se recomandă o cură de o lună vreme în care se consumă
 trei căni de ceai de urzică zilnic.
Sângerările gingivale şi nazale pot fi uşor oprite dacă se bea câte o lingură de tinctură de urzică diluată în apă sau ceai, de trei ori pe zi, vreme de o lună.

  Ceaiul de urzică ajută foarte mult la ameliorarea sforăitului datorită proprietăţilor sale anti-alergice. O lingură de frunze de urzică uscate la o ceaşcă de apă clocotită sunt suficiente pentru a crea o infuzie ce se poate consuma de trei ori pe zi.
 Paraziţii intestinali sunt o problemă pe cât de jenantă pe atât de supărătoare 
care poate fi combătută cu   ajutorul decoctului de urzică, câte două căni, vreme de zece zile, cura repetându-se o dată la două luni.

Ceaiul de urzică, pe de altă parte este indicat pentru toate tipurile de păr, folosit pentru a vă clăti după fiecare spălare a părului. Ceaiul de urzică se obţine prin infuzarea plantei proaspete şi anume o ceaşcă de urzică proaspătă, mărunţită la un litru de apă clocotită vreme de 15 minute. Cu ajutorul ceaiului de urzică, părul dumneavoastră va fi mai fortifiat, revitalizat, strălucitor şi aceasta are şi proprietatea de a preveni căderea părului şi de a combate mătreaţa.

 Inflamaţiile bucale şi aftele pot fi tratate cu uşurinţă cu ajutorul ceaiului de urzică cu care puteţi face gargară şi spălături de trei ori pe zi.  
Artrita, astmul, infecţiile urinare, bronşitele, gingivitele, guta, pietrele la rinichi, scleroza multiplă, sindromul premenstrual, reumatismul, hemoroizii, dismenoreea, menstrele abundente, durerile de cap, arteriale, problemele părului şi pentru detoxifierea organismului.

Tot pentru voi,  fel de fel de reţete găsiţi pe acest site. Vă pup, o zi minunată!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu