vineri, 5 iunie 2015

Jurnal de călătorie 2/2015 - Cernica

Următoarea mini-excursie de weekend pe care v-o propun - mănăstirea Cernica.
Aflat la o distanţă de numai 12 kilometri spre răsărit de Bucureşti, complexul monahal Cernica se întinde pe două dintre insulele lacului Cernica.
 
Ctitorie a marelui vornic Cernica Ştirbei şi a soţiei sale, doamna Chiajna, Mănăstire Cernica este atestată documentar încă din anul 1608, printr-un hrisov domnesc al lui Radu Voda Şerban, fiul lui Mihnea Voda. În acel an, vornicul Cernica reface un vechi schit, îl înzestrează cu pământuri, păduri şi sate, spre veşnica pomenire a numelui şi a neamului său. Astfel, începând cu anul 1608, schitul se va numi "Cernica", până la această dată el fiind numit "Grădiştea Floreştilor". Hrisovul amintit consemnează următoarele: "Am cumpărat satul Floreşti, de pe Colentina, de la Nedelcu şi Stroe, feciorii lui Radu Căptaru, şi am zidit o mănăstire, la leatu 1608, cu hramul Sfântului Ierarh şi făcător-de-minuni Nicolae de la Mira Lichiei, în capul moşiei mele cea de mai sus arătată, într-un ostrov, lângă Floreştii din mijloc, ce se vecinesc cu Şerban Vodă." Încă dintru început, ctitorul a precizat: "Nimeni din neamul meu să nu fie slobod de a se atinge de dânsa sau să pună egumen, ci să fie stareţ din acei părinţi ce vor petrece cu viaţa de obşte, spre pomenirea mea, a soţiei mele şi a neamului meu, în veacul de acum şi în cel ce va să fie."
Biserica închinată Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, aflata pe prima insulă a complexului monahal, a fost zidită de Sfântul Ierarh Calinic şi de episcopul Ioanichie Stratonichios, între anii 1831-1832. Până la această dată, obştea monahală vieţuia în jurul Bisericii Sfântul Nicolae, în ostrovul din spate; după construirea noii biserici, Sfântul Calinic mută obştea monahală în jurul acesteia.
Fiind zidit sub forma de cetate, noul complex monahal, aşezat sub purtarea de grija a Sfântului Gheorghe era rânduit numai pentru călugări, mirenii neavând acces. Acestora din urmă le râmanea deschisă Biserica Sfântul Nicolae, unde câţiva călugări slujeau cu rândul.
După ce a fost părăsită vremelnic, din pricina unei epidemii de ciumă, Mănăstirea Cernica a fost restaurată, în anul 1842, de către Sfântul Calinic (1787-1868), care a fost stareţ al manastirii vreme de 31 de ani (1818-1850). Afectată de cutremurul din anul 1838, biserica cea noua a fost refăcută de Sfântul Calinic, sfinţirea acesteia având loc în ziua de 6 august 1842. Cinstitele sale Moaşte odihnesc şi astazi în biserica cea mare a mănăstirii.
Mai târziu, în anul 1939, biserica este restaurată de patriarhul Nicodim, când are loc şi spălarea picturii interioare, pe cheltuiala stareţului Zosima Pârvulescu, a eclesiarhului Augustin şi a mai multor călugări din obşte. Lucrările de reparaţii au fost conduse de arhitectul şef al Patriarhiei, D.I.Berechet, iar restaurarea picturii s-a făcut de I. Keber. Întregul ansamblu monahal a fost restaurat de patriarhul Justinian, între anii 1965-1967.
Complexul cuprinde un muzeu, seminar teologic monahal,  încă două Biserici şi cimitirul mănăstirii (rezervat iniţial monahilor din obşte, acesta s-a lărgit cu vremea. Sunt îngropate aici personalităţi ale vieţii culturale şi politice precum: Gala Galaction; Naum Râmniceanu; istoricul Ioan Lupaş; pictorul Ion Ţuculescu; mitropolitul primat Nifon; Tudor Minulescu; Gurie Grosu, mitropolitul Basarabiei; Pan Halippa, luptătorul pentru unirea Basarabiei cu patria-mama; ctitori sprijinitori;  părintele Dumitru Staniloae; Ioan Ianolide etc.).
În incinta mănăstirii a mai funcţionat şi o şcoală de copişti de la care au rămas numeroase manuscrise descoperite de Nicolae Iorga şi depuse în arhivele de la Academia Română. Biblioteca mănăstirii păstrează peste 14.000 de volume, cinci mii de cărţi de patrimoniu şi o arhivă cu multe manuscrise unice.
Vă invit să vă bucuraţi, în tihnă, de câteva imagini ...
Se ajunge uşor: de la staţia de metrou Pantelimon se ia orice maxi-taxi care începe cu 4: 410, 459, 461.  Preţ. 2,50 RON. Dacă e trafic se fac max 15 min. Dacă nu e trafic - 5 minute.
Weekend cât mai frumos tuturor!  :)

2 comentarii:

  1. e minunat! imaginile sunt superbe, dor de manastire!..ce liniste si siguranta am simtit acolo, nu am mai simtit nicaieri in alta parte!..

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoase fotografii! Acum o săptămână, am trecut şi eu pe la Cernica. Un loc de suflet şi de mare pace sufletească, unde chiar merită să mergem cât mai des.
    Weekend frumos şi liniştit! :-)

    RăspundețiȘtergere