duminică, 2 iunie 2013

FFFB 8 - La plimbare prin Bucureşti.... şi prin împrejurimi...

WR
este o provocare pe care o lansez la sfârşit de săptămână tuturor celor care doresc să împărtăşe
ască cu ceilalţi un moment frumos, trăit în timpul săptămânii - fotografiaţi şi postaţi / povestiţi şi ilustraţi.

______________________________________________________ 


Bună dimineaţa tuturor! 
Încă o duminică plină de amintiri frumoase! 

Săptămâna care tocmai se încheie a fost foarte încărcată pentru mine - Salonul de carte Bookfestserate deosebite, ziua copilului şi alte mici bucurii personale... :)
Foarte multe fotografii, puţin spaţiu -  voi încerca să rezum, pe cât posibil...

Să începem... vizita la Bookfest cu o cafeluţă... de la Florescu,
şi-ale lui delicatese din centrul capitalei

 ....în compania marilor voci din fonoteca de aur: Nicolae Steinhardt, Cornelia Pillat, Finteşteanu... poveşti pentru copii, teatru radiofonic, cărţi .. chiar mi-a plăcut standul Radio! 
Nu am rezistat şi, bineînţeles, mi-am cumpărat câte ceva...

 După ce am hoinărit o zi întreagă prin târg, a doua zi mi-am mângâiat sufletul participând la prezentarea "Dicţionarului zugravilor de subţire", lucrare deosebită a pictoriţei şi scriitoarei interbelice Olga Greceanu




Scrierile Olgăi Greceanu au o actualitate surprinzătoare şi este uimitor că apar tot mai multe manuscrise ale sale. Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la publicarea primului dicţionar timid al zugravilor români, redactat de Ştefan Meteş, un prilej numai bun de lansare a „Dicţionarului zugravilor de subţire, monahi şi mireni“, apărut sub semnătura inconfundabilei scriitoare şi pictoriţe.


Zugravii de subţire erau astfel numiţi de Voda Ipsilanti, înaintea ultimului sfert al veacului al XVIII-lea [...] s-au retras şi au dispărut, ca să învieze în vremurile de acum. Toţi istoricii îi caută, toţi experţii dau jos straturile mai noi de pictură ca să le descopere pe ale lor, fiecare bucăţică de frescă de „altă dată” e luată cu degetele pe vată, fixată bine, prinsă în ramă, pusă pe peretele muzeelor, fotografiată, publicată, respectată.


Invitaţi:

Prof. univ. Adina Nanu , critic şi istoric de artă, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, preda de peste 50 de ani cursuri de Istoria Artelor, Istoria Stilurilor şi a Costumului la Universitatea Nationala de Arte si Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, din Bucuresti. Arta Stil Costum, prima şi singura istorie a costumului universal scrisa în Romania, a apărut într-o primă formă la editura Meridian în 1976. A fost reeditata într-o variantă extinsa şi o prezentare grafică deosebită la editura NOI în 2006. 


Arhitect Doina Petrescu,

specialist în restaurarea monumentelor istorice, este unul dintre oamenii care s-au implicat în elaborarea dicţionarului. Deoarece materialul pus la dispoziţie a fost pregătit pentru tipar într-o mică parte de autoare, Doina Petrescu, împreună cu Iuliana Mateescu, coordonatoarea „Dicţionarului zugravilor de subţire“, a pornit în toamna lui 2011 şi în primăvara lui 2012 pe urmele Olgăi, prin munţii Buzăului, în Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Vâlcea, Gorj, Dolj, pentru a vedea toate frescele despre care scriitoarea a vorbit.

„Dacă oamenii vor citi dicţionarul, îi va scoate din casă şi îi va trimite să vadă cele ce noi am văzut, aşa cum Olga îndemna: «Mergeţi şi vedeţi, cunoaşteţi-vă istoria, spiritualitatea, pentru că în felul acesta vă veţi cunoaşte pe voi!». Această lucrare se adresează sufletelor noastre, oricărui bun român care vrea să-şi cunoască istoria.“

„Nu e deloc o întâmplare hazardată faptul că în epoca noastră, când lipsesc valorile, mai ales în rândul tinerilor, aceste lucrări ale Olgăi Greceanu văd lumina zilei. Mi se par nişte foarte bune faruri de orientare pentru cultura românească, pentru redescoperirea spiritualităţii ortodoxe. Dicţionarul acesta nu este un inventar sec de nume, ci el este bine documentat. Olga a fost un cercetător avizat, avea acrivia istoricului de artă, şi în limita posibilităţilor de documentare a alcătuit acest dicţionar. Rămâne o lucrare de referinţă, inedită, un document în toată regula. Asemenea lucrări reper ne ajută să ne înţelegem menirea pământească, aceea de a privi mereu spre cer“, a spus părintele arhimandrit Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, locul care adăposteşte fresce şi lucrări ale Olgăi Greceanu.

În ultimii ani au apărut o serie de cărţi sub semnătura Olgăi Greceanu, renăscute din manuscrise. Cea care s-a ostenit să le aducă în faţa marelui public este Iuliana Mateescu, preşedinte al Asociaţiei „Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor Româneşti“. „Trebuie să înţelegem că este nevoie de redeşteptarea conştiinţei naţionale şi spirituale. În călătoriile mele, pe urmele acestor zugravi ai Olgăi Greceanu, m-am întâlnit, în vara lui 2012, cu arhimandritul Ioan de la Hurezi, sfetnicul de taină al lui Brâncoveanu. Pe piatra lui de mormânt au rămas nişte cuvinte deosebit de adânci, referitoare la viaţa lui. Redau doar finalul, suficient cât să înţelegem, poate, ce avem fiecare de făcut în trecerea noastră prin această lume: «Şi fu şi trecu ca şi când nu fu».“



Editor Iuliana Mateescu.

Doamna Iuliana Mateescu şi-a dedicat aproape întreaga energie din ultimii ani promovării operei şi scrierilor Olgăi Greceanu, impresionată fiind de personalitatea şi opera marii artiste. La editura “IDACO…dar din har…” pe care o conduce au fost republicate începând din anul 2008 următoarele cărţi: “Pe urmele paşilor Tăi, Iisuse” (prima apariţie a fost în anul 1940, Ed. Universul), Femei-pictore necunoscute”, în limba romană (prima apariţie a fost în limba franceză “Femmes peintres d’autrefois”, 1940, Editura Ziarul SA), “Compoziţia murală” (prima apariţie a fost în 1935, Tipografia Triumf) şi “Specificul naţional în pictură” (prima apariţie în 1925, Editura Cartea Românească) şi “Mărturie în cuvânt şi chip – Vocabular al credinţei şi vieţii spirituale” (dicţionar biblic ortodox).
Am ţinut să vă povestesc despre acest eveniment pentru că le stimez - atât pe doamnele care au vorbit, cât şi pe Olga Greceanu, despre care am aflat atât de multe lucruri în ultimii ani...

Şi... nu închei înainte de a vă arăta câteva fotografii de la spectacolul aviatic de ieri, 
de la aerodromul Clinceni 
spectacol dedicat copiilor...   de care s-au bucurat în primul rând adulţii!  :)

Voi cum v-aţi petrecut săptămâna? 
Chiar dacă a fost ploioasă şi rece, tot trebuie să fi avut un moment fain de povestit...

18 comentarii:

  1. Impresionanat! o postare de nota 10! multe informatii interesante, dar si fotografii si videoclipuri speciale! Multumim!

    eu astazi vin cu muuuuulti, multi maci :))
    O duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, draga mea. Am vrut sa citesc ceea ce ai scris pe blogul "anastasia teodosie" si, am apucat sa citesc emotionantul text despre concertul la pian, dar nu pana la capat, pentru ca mi-a aparut acest mesaj
      "Achtung: Malware!
      Google Chrome hat Zugriff auf diese Seite auf anastasiateodosie.blogspot.de blockiert."
      Sper sa poti "curata" blogul cât mai rapid... Te pup

      Ștergere
    2. Mulţumesc frumos, Carmen.
      Îmi pare rău şi mă mir , dar voi încerca să-l "curăţ". Mulţumesc că mi-ai spus. duminică cât mai plăcută! pupici

      Ștergere
  2. Multumesc pentru prezentare. Acum pot sa zic si eu ca am fost acolo, caci imaginile vorbesc de la sine.
    Duminica frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai avut o saptamana frumoasa draga mea! Tare mi-ar fi placut sa fi învatat sa restaurez opere de arta. Tin minte ca am vazut un reportaj despre asa ceva si mult timp mi-am dorit lucrul acesta.
    Iar despre spectacolul aviatic, ce sa zic! Probabil o adevarata frumusete.... mai ales cand te uitii la acel cer albastru! :))
    Sa ai o duminica frumoasa si plina de liniste!
    pupici, draga mea Anastasia!
    >:d<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumoasă, dar foarte obositoare. Astăzi abia m-am trezit... S-a strâns!
      Acum e linişte şi bine, cipcirele cipciresc..., dar trebuie să plecăm pela 4 şi nici nu ştiu când ne întorcem... apoi, altă săptămână!
      Te pup şi eu cu mare drag, o duminică cât mai plăcută!

      Ștergere
  4. Ai avut o saptamina frumoasa si plina de intalniri deosebite!
    Multumesc ca le-ai impartasit cu noi!
    Duminica placuta, draga Anastasia!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai avut o săptămână plin şi eşti un adevărat reporter de teren :)
    La mine a plouat toată săptămână, abia azi e soare şi trag de domnul soţ să mergem la o îngheţată :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) eee... nu e chiar aşa, dar mulţumesc.
      Şi aici a plouat şi a fost răcoare, nu credeam ca sâmbătă să fie atât de senin.
      Mă bucur însă, pentru că s-au bucurat copiii foarte mult (de spectacol).
      Şi astăzi e o vreme nehotărâtă.. dimineaţă, când am plecat, era rece .. mai spre prânz - soare şi cald. Acum deja s-a întunecat şi bate vântul.

      :) dacă nu reuşeşti să-l scoţi, te invit la mine. Soţul meu face chiar acum îngheţată (cu căpşuni).
      Te îmbrăţişez cu mare drag, o duminică cât mai plăcută!

      Ștergere
    2. L-am scos, dat am să ţin minte altă dată când n-am să reuşesc să-l urnesc :)

      Ștergere
  6. Foarte interesantå såptåmanå ai avut. Plinå de evenimente de la incantarea ochiului, spiritului si nu in ultimul rand a papilei gustative :-)Apropos de Clinceni, pe acolo am fåcut cursuri de parasutism pe cand aveam 13 ani ;-) Asta pt. cå pe vremea aceea clubul Steaua avea in proprietate påmant panå aproape de Clinceni, iar noi åstia mici care fåceam hipism la Steaua, "plimbam" caii panå aproape de Clinceni si tot våzand avioanele tot imi doream så fiu pilot :D ... asta panå a aflat mama... care nu sustzinea nici un hobby "cu porniri båietzesti". Oricum merci pt. amintirile trezite si sf. de weekend frumos

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru "vizita" :) Ai fi un ghid numai bun :)
    O seara de duminica placuta >:d<

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna seara...desi nici nu prea mai este.
    Acum ajung, am fost plecata cam toata ziua...
    Ma intorc sa citesc, deocamdata cred ca am facut inscrierea de doua ori, o data a intrat automat o postare de acum cateva zile...probabil de la WW... Asta fiindca nu se afisa deloc si am mai dat un click...;)
    Anastasia, te rog frumos sa stergi acea inscriere (ultima).
    (Era minunat un tabel care sa-mi dea posibilitatea sa sterg eu insami.)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am revenit sa citesc. Foarte interesant tot ceea ce ai facut zilele acestea. Si adevarul e ca nu cunosteam nimic despre aceasta scriitoare-artista. Nici despre pictorii de subtire. O denumire care m-a intrigat in text in prima faza, apoi am inteles :)
      Spiritualitatea romaneasca e uriasa. La aceste manifestari vin multi oameni interesati insa raportat la populatia tarii sunt foarte putini, din pacate. :( Eu nu stiu unde se va ajunge... Tineretul nu citeste aproape nimic. Cei care o fac sunt extrem de putini.
      Frumoasa postare, draga mea! Te pup!

      Ștergere